Otse põhisisu juurde

Helmed "süvariigi" vastu sõdimas





EKRE juhtivpoliitikud püüavad vabaneda Elmar Vaherist, tuues peamisteks ettekääneteks Hannes Rummi roolijoodikluse kinnimätsimise ning valitsusele vastu töötamise. Kas need väited peavad ka paika või peituvad konflikti juured tegelikult kuskil mujal?
 
Kui Jaak Madison lubas Facebookis, et toob Elmar Vaheri kapist kohutavad luukered välja ning tuli seejärel mõni aeg hiljem välja looga Hannes Rummist, siis see võttis mind lihtsalt muigama. Kuulsin esimest korda nalju sellest, kuidas Jesse võitleb alkoholi vastu, sest mees on roolijoodik(Hannes Rumm on Jesse abikaasa) juba selle aasta alguses. Madison on kindlasti minust tunduvalt paremini informeeritud, seega on keeruline uskuda, et ta Rummi seiklustest autoroolis alles augustis, 9 kuud hiljem, kuulis.
 
Lihtsalt lõpuks saabus sobiv hetk teabega avalikkuse ette tulemiseks. Siin on ka esimene viga EKRE juhtivpoliitikute loogikas. Nad tunduvad elavat mingit tüüpi diktatuuris, kus julgeolekuorganite juhid on teadlikud kõigist prominentide seaduserikkumistest ning määravad ka isiklikult neile karistusi. Usutavasti arvasid Helmed päriselt, et Vaher mätsis skandaali isiklikult kinni ning seeläbi pidasid seda tema vallandamiseks väga hästi sobivaks ettekäändeks.

Nende üllatuseks tuli välja, et Vaher oli tol hetkel hoopis puhkusel ning ei teadnud konkreetsest roolijoodikust mitte midagi. Rääkimata sellest, et Vaheri pädevusalasse ei kuulu karistuste määramine, mistõttu oli Rummi kergelt pääsemise talle kaela määrimine lihtsalt absurdne.

Helmed said päris kiiresti aru, et antud põhjusega naerdakse nad lihtsalt välja. Seetõttu kordasid nad päeva teises pooles juba uut ettekäänet, väidet, et Elmar Vaher valetas kui rääkis politseinike koondamisest ning töötas valitsusele vastu kui nad avaldasid soovi luua 20 miljoni euro eest uus sisekaitseüksus.

Tegemist oli juba palju tugevama teooriaga. Võib öelda, et Elmar Vaher tõesti ei rääkinud lõplikku tõtt kui väitis, et PPA eelarve kärpimine toob kaasa politseinike koondamise. Asutuste eelarvet saab teatavasti kärpida ka teisiti kui töötajaid koondades. Seejuures peab mainima, et muidugi on rumal ka Helmede plaan eelarvet kärpida ning samaaegselt segaste ülesannetega uus üksus luua. Seetõttu ongi Vaherile keeruline ette heita valitsuse plaanidele vastu töötamist. Iga mõtlemisvõimeline juht hakkaks protestima kui asutuse eelarvet vähendatakse, kuid samas ülesannete arvu suurendatakse.

Kuid miks Helmed üldse Vaherit kohalt kangutama hakkasid? Tegemist on ikka vana tuntud süvariigi teooriaga, Mart Helme tundub sellesse tõesti siiralt uskuvat. Ja kui süvariik eksisteerib, siis eelmise, vastikute liberaalide, valitsuse paika pandud politseijuht on kindlasti süvariigi osa!

Ei tasu ära unustada ka fakti, et väga oluline lüli EKRE poliitstrateegia kujundamisel on Peeter Ernitsal, kes on samuti tuntud kui õigus- ning korrakaitseorganite karm kriitik. Mäletame ju kõik, mida ta rääkis näiteks Eesti kohtusüsteemist kogu Savisaare protsessi jooksul, enne EKREsse üle hüppamist.

Ka ajastus ei olnud ilmselt juhuslik. Just oli uudisteportaalid vallutanud Isamaa ning Keskerakonna vägikaikavedu pensioniteemal ning esimest korda selle valitsuse jooksul oli EKRE jäänud meedias valitsuserakondadest kõrvaliseimaks. Vaheri-skandaal lükkas pensioniteemad taaskord kaugele tagaplaanile ning EKRE tõusis jällegi harjumuspärasele positsioonile DELFI esilehel.

Kusjuures minul isiklikult on väga keeruline näha, mida EKRE üldse Vaheri kukutamisega saavutanud oleks. Nende endi pink on kohutavalt lühike. Seda illustreerib ilmekalt tõsiasi, et väliskaubandusminister on Kert Kingo, kes ei valda inglise keelt. Seetõttu oleks EKREl võimatu olnud leida uus politseijuht endi seast. Küllap oleks selle koha endale saanud mõni KE või Isamaa taustaga isik ning väidetav süvariik edukalt edasi tegutsenud.

Mis saab edasi? Ilmselt mitte midagi. Jüri Ratas vabandab, Helmed lähevad nädalaks ajaks kivi alla ning jätkavad siis juba uue hooga. Valitsus püsib veel vähemalt kuu aega, Keskerakonnal puudub igasugune soov seda laiali saata enne kui Kadri Simson pole eurovolinikuks kinnitatud. Isamaal ning EKREl puudub see soov ammugi, nende jaoks tähendaks praeguse valitsuse lagunemine taandumist opositsiooni.

Selle juures kõige kurvem on, et kannatavad Eesti riigi maine ning usaldusväärsus. Õnneks pole EKRE seekordne jaburus välismeediasse veel jõudnud ning loodetavasti ka ei jõua. Üllataval kombel kirjutab isegi Toomas Hendrik Ilves sellest Twitteris eesti keeles. Jumal tänatud.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Kõige lollim poliitik 2019

Oudekki Loone ikka ei väsi üllatamast. Aasta ei ole veel läbi, kuid niivõrd "geniaalset" ütlust on keeruline ületada isegi kuldsuudest Helmedel, Jürgen Ligil või doktor Vassiljevil. Muide, Eesti Pangas on vist päris head palgad. Seega kui teil on neoliberaalne maailmavaade, siis minge juba CV-d saatma. Oudekki lubab, et saate kindlasti tööle!

"The Family"

Viieosaline Netflixi sari "The Family" kirjeldab poolsalajast usuorganisatsiooni, kuhu kuulub mitmeid mõjukaid ameeriklasi. Senaatoreid ja kongressiliikmeid. Vabariiklasi ja demokraate. Ma ei tea, kas tegemist on USA dokumentalistika eripäraga, kuid sarnaselt Venemaa dopingusüsteemist rääkivale "Icarusele" jääb ka "The Family" juures mulje, et algne mõte erines lõpptulemusest üsna märkimisväärselt. Kui esimene osa on justkui keskmine sektidokumentaal sellest, kuidas noored mehed mõjukate kristlaste tualette koristasid, siis mida osa edasi, seda konspiratiivsemaks kogu sisu muutub. Kohati ehk isegi liiga konspiratiivseks. Liigne konspiratiivsus Eriti tugevalt jookseb konspiratiivne joon läbi teisest osast, mida vaadates võib jääda mulje justkui tegemist oleks täiesti salajase organisatsiooniga, mida ei tohi selle liikmed avalikult isegi mainida. Tegelikult on selge, et päris nii see siiski ei ole. Erinevalt näiteks saientoloogia-dokumentaalidest r